maanantai 8. joulukuuta 2014

Virkatut lapaset (ohjeen kera)

Olen pitkään miettinyt, että mitenköhän onnistuisi virkata lapaset. Nyt sairasteluiden lomassa tuli sekin testattua.

Tarvikkeet: 

Novita 7 Veljestä -lankaa (vajaa kerä)
3,5mm virkkuukoukku

Ohje: 

Työ aloitetaan virkkaamalla resori tasona, joka lopuksi yhdistetään rinkulaksi.

Virkkaa 16 ketjusilmukkaa. Virkkaa kerjusilmukkaketjuun kiinteitä silmukoita. Virkkaa kaikki seuraavat kerrokset kiinteitä silmukoita vain silmukan takareunaan. Virkkaa 28 kerrosta ja ompele kappaleen lyhyet päät parsinneulalla yhteen. Tee toinen samanlainen. Nämä lapaset on tehty melko pieneen käteen, joten mittaile resoria venytettynä käteesi ja tee tarvittaessa pari kerrosta enemmän.

Kun molemmat resoririnkulat on valmiina, aloita lapasen virkkaaminen suoraan resoriin. Virkkaa kiinteitä silmukoita rinkulan ympäri siten, että jokaisen kerroksen kohdalle tulee yksi kiinteä silmukka, eli kierrokselle tulee 28 silmukkaa. Älä virkkaa tätä ensimmäistä kierrosta kovin tiukasti.

Virkkaa spiraalina, eli siirry suoraan seuraavalle kierrokselle. Kierroksen vaihtumisen merkiksi voit laittaa jonkun merkin, itse käytän hiuspinniä silmukkamerkkinä. Virkkaa seuraavalla kierroksella joka viidenteen silmukkaan kaksi silmukkaa. Jatka viisi kierrosta ilman lisäyksiä. 

Laita lapasen alku käteen, ja laita silmukkamerkit (hiuspinnit) peukalon molemmin puolin siten, että silmukkamerkiien väliin jää neljä silmukkaa. Virkkaa silmukkamerkiien kohdalla kaksi samaan silmukkaan. Virkkaa seuraava kierros ilman lisäyksiä. Seuraavalla kierroksella tee lisäykset siten, että niiden väliin jää viisi silmukkaa. Ja taas yksi kierros ilman lisäyksiä. Jatka tällä tavalla lisäyksiä siten, että olet lisännyt silmukoita peukaloa varten neljällä kierroksella. Virkkaa vielä niin monta kierrosta, että lapasen varsi on sopivan mittainen, ja peukalo alkaa (minulla 7 kierrosta). Kannattaa sovitella lapasta usein niin saat siitä mahdollisimman sopivan kokoisen.

Peukalon kohta erotetaan muusta lapasesta siten, että virkkaa neljä ketjusilmukkaa, ja kiinnitä se toiselle puolelle peukaloa kiinteällä silmukalla. 


Jatka virkkaamalla työtä ympäri siten, että peukalon kohta jää nyt odottamaan vuoroaan. Virkkaa niin kauan, kunnes keskisormi pilkottaa lapasen päästä noin kolmen sentin matkalta. Aloita kavennukset: Aseta silmukkamerkit lapasen molemmille sivuille. 


Kavenna molemmilla sivuilla yksi silmukka kolmella kierroksella. Kavennus tapahtuu virkkaamalla kaksi silmukkaa yhteen. Seuraavilla kolmella kierroksella kavenna molemmissa reunoissa kolme silmukkaa. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi, ja vie lanka parsinneulalla kaikkien jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele lanka.

Peukalo: virkkaa aukon ympärille kiinteitä silmukoita. Virkkaa pari kierrosta, ja tarkista peukalon koko. Jos peukalon kohdalla on liikaa liikkumatilaa, kavenna pari silmukkaa yhteen virkkaamalla. Jatka kunnes peukalon kärjestä näkyy 1,5 cm. Kavenna kahdella kierroksella molemmilla sivuilla yksi silmukka. Kolmannella kierroksella kavenna joka kolmas silmukka, ja neljännellä kierroksella virkkaa pelkästään kavennussilmukoita (kaksi yhteen). Vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi. Kiristä ja päättele lanka.Tee toinen lapanen vastaavasti, mutta tee peukalo toiselle puolelle. Jätä molemmissa lapasissa resorin saumakohta ranteen alapuolelle.Tällä tavalla lapasista tulee melko tiiviit ja jäykät. Jos haluat omista lapasistasi vähemmän jätkät niin virkkaa aina vain silmukan etureuna, eli älä laita koukkua kahden langan läpi, vaan pelkästään yhden. Näin neuloksesta tulee joustavampi.


Ei ollut sattumaa, että näistä lapasista tuli siniset, sillä eräs nuori superneito toivoi joulupukilta Supermies -lapasia. Pitää vielä virkata ja lisätä siis Supermies -merkit. 

Jouluun on vielä melkein kaksi viikkoa niin varmasti hitaimmin virkkaaja ehtii nämä lapaset saada valmiiksi. Jos silmukoiden tekeminen tai vaikkapa kaventaminen on jäänyt unholaan, YouTubesta löytyy varmasti apu siihenkin pulmaan.6 kommenttia:

 1. Onpas kivannäköiset, rupesin ite heti tekemään, ja päälle ajattelin virkata pöllöt koriseteeksi :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Muskotti! Kuulostaapa hienolta nuo sinun lapaset. Virkkaamalla saa kyllä kivoja pöllöjä tehtyä.

  VastaaPoista
 3. Oi tämä olikin kiinnostavan tuntuinen ohje! Aika erilainen kuin aikaisemmin näkemäni. Kun kokeilen virkata suoraan renkaana tuon ranneresorin, onnistun virkkaamaan ketkusilmukkaketjun aina kierteelle. :/

  VastaaPoista
 4. Tuossa kohtaa, kun olen merkannut peukalon kohdan pinnillä tuleeko lisäykset koko kierroksella vain peukalon kohdalle vai koko lapasen ympäri. Eli kun lukee jätä viisi silmukkaa väliin ja teen lisäykset. Teen niin vain peukalon kohdalla :)

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Voiteko seurata mua twitterissä nimi miskasalminen

  VastaaPoista