keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Virkattu viltti simpukkakuviolla - ohje

Vihdoin ja viimein sain valmiiksi viltin, joka on ollut työn alla lähes pari kuukautta. Viltin saisi kyllä tehtyä paljon nopeamminkin, mutta viime aikoina olen ollut melko laiska virkkuri. Viltti on kyllä laiskalle virkkurille melko hyvä projekti. Voi hyvin pitää pidemmänkin tauon, ja kun valitsee helpon kuvion, sen muistaa paussin jälkeenkin. Sopii hyvin myös telkkarin ääressä virkattavaksi.
Ostin syksyllä lähikauppamme Valintatalon alelaarista 15 kerää Novitan Joki -lankaa, ja ajattelin jo silloin, että teen niistä viltin. Inspiraatio ja toteutustapa vain antoi odottaa itseään. Päädyin virkkaamaan, koska en olisi jaksanut kannatella valtavaa silmukkamäärää puikoilla, edes pyöröpuikoilla. Valitsin simpukkakuvion, joka on helppo, kaunis ja lisäksi myös nopeasti etenevä kuvio.Tarvikkeet:
15 kerää Novita Joki lankaa (tämän voi tehdä hyvin myös mistä tahansa villalangasta)
Virkkuukoukku kokoa 6 tai 7 (itse tein kutosella, mutta isompikaan ei ois ollut pahitteeksi)

Ohje: tee ketjusilmukoita kuudella jaollinen määrä + aloituspylvääksi yksi ketjusilmukka. Tähän vilttiin tein 150+1 silmukkaa.

1. kerros: Virkkaa 2 pylvästä (p) neljänteen ketjusilmukkaan (kjs) koukusta lukien. Jätä kaksi ketjusilmukkaa väliin ja virkkaa 1 kiinteä silmukka (ks) seuraavaan (kolmanteen) ketjusilmukkaan. *Jätä taas kaksi ketjusilmukkaa väliin, ja virkkaa 4 pylvästä seuraavaan ketjusilmukkaan. Jätä kaksi ketjusilmukkaa väliin, ja tee 1 kiinteä silmukka kolmanteen silmukkaan.*

Toista *-* kerroksen loppuun asti, käänny.

2. kerros: Tee 3 ketjusilmukkaa (korvaa ensimmäisen pylvään) ja 2 pylvästä kerroksen ensimmäiseen silmukkaan. Jätä 2 pylvästä väliin, ja *virkkaa 1 kiinteä silmukka seuraavan pylväsryhmän 2. ja 3.  pylvään väliin. Jätä 2 pylvästä väliin, ja tee 4 pylvästä seuraavaan (edellisen kerroksen) kiinteään silmukkaan. Jätä 2 pylvästä väliin*, ja toista *-* kerroksen loppuun, ja virkkaa lopuksi 1 kiinteä silmukka ensimmäisen kerroksen viimeisen pylvään ja kolmen ketjusilmukan (korvaa pylvään) väliin.


Loput kerrokset: Virkkaa kuten 3. kerros kunnes langat on lopussa. Itse lopetin kesken kerroksen, eikä sitä lopputuloksesta huomaa lainkaan.Virkattuani kaikki 15 kerää, viltti oli pienoinen pettymys, se oli melko jäykkä ja pienehkö (120 x 120cm). Kun kyseessä on 100% villalanka, tilanne on vielä pelastettavissa. Ei muuta ku viltti suihkuun tai saaviin, ja roikkumaan pyykkinarulle. Toinen vaihtoehto on kostuttaa viltti suihkepullolla, venyttää se muotoonsa, ja kiinnittää nuppineuloilla alustan päälle kuivumaan. Sopivan suuri alusta on esimerkiksi parisängyn patja. Kannattaa laittaa sekä alle että päälle pyyhkeet suojaksi. Vielä kun laittaa petarin siihen päälle niin lopputulos on siisti ja sileä.Pari päivää viltin kastelemisen jälkeen olin kauhuissani viltin hajusta. Se haisi todella voimakkaasti lampaalle, ja en voinut kuvitellakaan käyttäväni sitä. Tuuletin vilttiä ulkona, ja koska haju ei vieläkään lähtenyt, laitoin sen pakastimeen. Loppujen lopuksi viltti unohtui sinne viikoksi, mutta sen jälkeenpä ei enää lammas haissut. Viltistä tuli noin 20 cm leveämpi suuntaansa, ja paljon laskeutuvampi.Loppujen lopuksi viltti valmistui huomattavasti helpommin mitä olin kuvitellut. Ja siitä tuli aika ihana. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti