tiistai 30. syyskuuta 2014

Mistä aika kaikkeen?

Kerroin tämänhetkisistä harrastuksistani eräälle tuttavalleni. Kerran viikossa telinevoimistelun alkeita, neljän viikon treenihaaste (joka jatkuu kylläkin nyt kuudetta viikkoa), käsityöt ja satunnainen blogikirjoittelu. Hän ihmetteli miten minun aikani riittää kaikkeen, onhan minulla kuitenkin kaksi lastakin.


Niin, miten aika riittää kaikkeen? Vastaus on hyvin yksinkertainen: ei mitenkään. Viimeistään tässä elämäntilanteessa olen oivaltanut muutaman tärkeän asian.

1. Elämä on valintoja.

Kaikilla meillä on ne samat 24 tuntia vuorokaudessa, josta jokainen sekunti kuluu kaikilla täsmälleen yhtä nopeasti. Koska aika on määreenä vakio, kysymys kuuluukin miten sinä aikasi käytät. On tietenkin asioita, joiden hoitaminen on enemmänkin pakko kuin valinta, mutta suurimmalle osalle ihmisiä jää kuitenkin myös niitä hetkiä, jolloin valitsee (tietoisesti tai tiedostamatta) mitä tekee.

2. Aikasyöpöt: TV ja netti

 Olen huomannut, että TV ja netti kuluttavat ajastamme enemmän kuin ehkä luulemmekaan. Pieneltä tuntuva hetki Facebookissa tai netissä vie helposti vartin tai puoli tuntia. Jos on oikein tehokas, sen päivän treenin ehtisi tehdä tuossa puolessa tunnissa. Älkää käsittäkö väärin, kyllä minäkin käytän facebookia,  ja tälläkin hetkellä kirjoitan blogia, mutta pyrin kyllä pitämään mölyt mahassani siitä, miten ajan saisi riittämään kaikkeen tärkeään. Jos haluaa katsoa telkkaria, siinä samalla voi hyvin jumpata tai tehdä käsitöitä. Ei tarvitse tehdä, mutta silloin ei taas kannata ihmetellä miten joku toinen ehtii tehdä enemmän asioita.

3. Siivoaminen on yliarvostettua

Kaikki tutkimukset allergioista ja eri sairauksien puhkeamisesta puhuvat sen puolesta, että kodin ei pitäisi olla liian siisti ja puhdas. Noudatan näiden tutkimusten viitoittamaa linjaa kirjaimellisesti. Jos minun pitää valita teenkö lapseni kanssa palapeliä vai siivoanko, teen palapeliä. Tai käynkö illalla mieluummin kolmen vartin lenkillä vai siivoanko, niin taas valinta kohdistuu ensimmäiseen. Joo, on joskus ja ehkä useinkin muruja lattialla, mutta toistaiseksi se ei ole perheemme onnea horjuttanut. Jos se jonkun vieraamme mielenterveyttä järkyttää, hän saa vapaasti tarttua imurinvarteen tai vaihtoehtoisesti mennä omaan, puhtaampaan kotiinsa.

4. Kuolema kuittaa univelat

 Tällä hetkellä nuorin lapsemme heräilee öisin siihen malliin, että illalla lykkään nukkumaanmenoa ajatellen, että kohta pitää kuitenkin herätä. Toinen asia minkä takia en malta mennä nukkumaan on se, että ilta on aikuisten omaa aikaa, ja ainoita hetkiä jolloin saan olla mieheni kanssa kahdestaan. Eihän tuo yöunista tinkiminen toki varmaan terveellistä ole...

5. Älä odota - älä odotuta tyhjänpäiväisten asioiden vuoksi

Jos jää odottamaan täydellistä aikaa, sitä todennäköisesti huomaa odottavansa vielä vanhuudenpäivilläänkin. Hyvin harvoin elämässä on hetkiä, jolloin ei olisi mitään muuta tekemistä kuin juuri se asia minkä on halunnut pitkään toteuttaa, esimerkiksi minulla urheilun aloittaminen raskauksien jälkeen ja käsitöiden tekeminen. Tässä palataan kohtaan yksi. Elämä on valintoja. Toinen asia, minkä olen huomannut on se, että en halua olla sellainen äiti/puoliso/sisko/ystävä, joka lykkää aitoja kohtaamisia vedoten asioihin, joilla ei loppupeleissä ole mitään väliä. "Odota, äiti nyt siivoaa" "Vähän väsyttää, en nyt jaksa lähteä lenkille", "Kohta alkaa lempisarjani, en nyt ehdi jutella". Tuossa muutama esimerkkilause, jonka lausumista kannattaa miettiä hetki. Haluatko todella muistella elämääsi taaksepäin aikana, jolloin jätit ihmiset tai oman hyvinvointisi väliin TV:n tai luutuamisen vuoksi? Jos haluat, se on ihan ok. Jos et, niin mieti hetki mihin sinun 24 tuntia vuorokaudessa kuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti