sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Maidoton, munaton ja gluteeniton, mutta ei ihan mauton mutakakku

Viikonloppu vierähti ihan  parhaassa seurassa. Mieheni veli perheineen tuli meille yökylään, vaikka asuvat melko lähellä. Usein ollaan surkuteltu sitä, että ilta jää niin lyhyeksi kun pitää lähteä kotiin laittamaan lapset nukkumaan, kunnes vihdoin tänä viikonloppuna tajusimme, että eihän sen niin tarvi mennä. Siskonpeti lattialle, lapset nukkumaan, ja aikuiset istuu keittiönpöydän ääressä kahteen asti yöllä. Hei haloo, miksei kukaan aikaisemmin kertonut tällaisesta vaihtoehdosta!

Meidän isompi neiti odotti tätä viikonloppua maanantaista asti, eikä vähiten sen vuoksi, että sitten saa herkutella. Joukkoon mahtuu yksi ruokarajoitteinen, joten halusin tehdä jonkun hyvän jälkkärin gluteenittomana, maidottomana ja munattomana. Mutakakku ei petä koskaan, ja on todella helppo valmistaa, joten sellaista ohjetta lähdin etsimään. Ihan täydellistä ohjetta en nopean googlailun tuloksena löytänyt, joten päätin soveltaa itse muun muassa tästä Nalle-emon ohjeesta. Ja hyvää tuli!

Munaton, maidoton ja gluteeniton mutakakku

150g maidotonta margariinia (ainakin Keijun sininen 70% on maidoton)
130 g tummaa maidotonta suklaata (käytin Pandan Hurmaava tumma levyn)
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1,5 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 dl vettä
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Sulata rasva, ja paloittele sekaan suklaa ja anna suklaan sulaa sekaan. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi, ja kaada voideltuun ja mantelijauheella jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Mutakakussa oikea kypsyys on tärkeää, joten varo paistamasta kakkua liian kauan. Kakun täytyy olla keskeltä hyllyvä, ja sisällön ihanan valuvaa, joten jos mietit lyhyemmän ja pitemmän paistoajan välillä, niin valitse se lyhyempi. Jätskin kanssa vielä vähän lämpimänä aivan loistava, mutta toimii sellaisenaan hyvin myös seuraavana päivänä. Noin niinku hypoteettisesti, mutta eihän sitä kakkua tietenkään seuraavana päivänä enää ole.

Koko kakku siis meni ennen kuin ehdin ottaa kuvan, eli vissiin oli ihan onnistunut leipomus.

ps. Kakku on maidotonta ruokavaliota noudattavalle sopiva vain sillä oletuksella, että allergikko voi syödä tuotteita, jotka tuoteselosteen mukaisesti "saattaa sisältää jäämiä maidosta". Useimmissa suklaissa on tämä maininta. Joten jos epäilet niin kannattaa kysyä syökö henkilö sellaisia tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti