torstai 13. marraskuuta 2014

Pehmeää, lämmintä, kevyttä - pipon neuleohje

Olen aivan rakastunut. Löysin lankauutuuden, jota oli pakko ottaa yksi kerä mukaan. Se muhkea kerä oli niin kevyt ja pehmeä, että jotain siitä piti tehdä. Ja mikäpäs sen parempi kohde uuden langan testaamiseen kuin pipo. Ja vieläpä pipo erittäin tärkeälle ihmiselle, hyvälle ystävälle.Tämä lankauutuus on Drops Designin Air, tuubiksi "puhallettu" lanka, joka sisältää alpakka- ja merinovillaa sekä vähän tekokuitua. Yksi 50 gramman kerä riitti vallan mainiosti yhteen pipoon, ja hieman jäi ylikin. Jos jollakulla on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi pehmeää lankaa niin tässä se on.Halusin tehdä ihan tavallisen neulotun pipon, jotta lanka pääsee oikeuksiinsa. Eräs toinen ystäväni oli tehnyt itselleen niin kauniin "tavallisen" pipon, että päätin tehdä itsekin samantyyppisen. Aloitin luomalla 82 silmukkaa 5 mm pyöröpuikoille. Neuloin 10 riviä joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin), jonka jälkeen sileää neuletta (oikealla puolella oikeita silmukoita, nurjalla puolella nurjia silmukoita) niin kauan, kunnes kappaleen korkeus oli noin14 cm. Ensimmäinen silmukka kannattaa aina neuloa oikein, myös nurjalla puolella, jotta reunasta tulee tasainen.Tämän jälkeen aloitin kavennukset: jokaisella oikealla kerroksella neuloin viisi kertaa kaksi silmukkaa yhteen siten, että kavennukset jakaantuivat tasaisesti kappaleen alusta loppuun. Ensimmäinen kavennus oli kahdeksan silmukan päästä reunassa (8. ja 9. silmukka yhteen oikein), seuraavat 15 silmukan päässä toisistaan (15. ja 16. silmukka yhteen oikein). Näin kavennuskohdat jakautuu tasaisesti kun lasketaan kappaleen aloitus- ja lopetussilmukat pois pelistä. Kavennukset tehdään vain kappaleen oikealla eli sileällä puolella, ja jokaisen kavennuskerroksen välissä neulotaan nurja puoli ilman kavennuksia. Kavensin kymmenen kierroksen verran, jonka jälkeen katkaisin langan ja pujotin sen jäljelle jääneiden 32 silmukan läpi.


Langan kiristyksen jälkeen ompelin takasauman kiinni, ja päättelin langat. 


Jotta myssy ei kuitenkaan olisi liian tavallinen, lisäsin siihen värikkään tupsun, oikein syvän violetin, josta arvelin ystäväni pitävän. Tämä ei ole mikään paukkupakkasten tai tuiskutuulien pipo ilman vuorta, mutta kevyenä myssynä aivan ihana. Jo pelkkä ajatus pipon pehmeydestä lämmittää. :)


Suunniteltujen käsityöprojektien valtavaan kokoelmaan kuuluu neuletakki itselleni tämän langan isosiskosta, Drops Designin Cloudista. Lanka on ihan samanlaista kuin tämä Airikin, mutta paksumpaa, ja siihen on puikkosuositus 9, joten jopa minä voisin jaksaa tehdä neuletakin loppuun kun se etenisi tarpeeksi vauhdikkaasti isoilla puikoilla. 

No, siinä suunniteltujen projektien kokoelmassa on nyt niin ruuhkaa, että ehkä se neuletakki ei vielä täksi jouluksi valmistu. Eikä välttämättä seuraavaksikaan. Mutta suunnitella saa aina. 

Nyt ystävä sai pipon, josta piti kovasti. Ja vähintään yhtä suuri on lahjan antajan ilo.
3 kommenttia:

  1. Sievä pipo! Mitä lankaa tuo tupsu on? Ihan tavallisesti tehty?

    VastaaPoista
  2. Tuo tupsu on sellanen tekokarvatupsu. Ajattelin, että on enemmän aikuiseen makuun kuin itse tehty tupsu, vaikka nekin on ihania. :) Mä ostin tuon lankakaupasta, mutta netistäkin saa, esim täältä: http://www.lankaidea.fi/product_details.php?p=1058.

    VastaaPoista
  3. Aika makee on tupsu...Liinu tilas just multa pipon, tykkäis varmaan tuommosesta :-)

    VastaaPoista