sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Miesten kaulahuivi - neuleohje

Mieheni on tilannut minulta kaulahuivin aikapäiviä sitten, ja nyt isänpäivänä hän sen sai lahjaksi. Jostain kumman syystä en meinannut millään keksiä minkälaisen huivin tekisin. Tämä taisi olla kahdeksas malli mitä aloin tekemään. Aloitin vuorotellen virkkaamaan ja neulomaan, ja teinpä yhden huivin valmiiksikin todetakseni vain, että eipä taida tuo pörröinen huivi päästä yhdenkään miehen kaulaan.

Mieheni käyttää kaulahuivia lähinnä villakangastakin kanssa, laittaa huivin kaksinkerroin ja vetää kaulalla huivin päät lenkin läpi. Tästä ajattelin, että joku värileikki olisi kiva. Päädyin sitten niinkin hurjiin väreihin kuin musta ja harmaa, mutta juju on siis siinä, että edestäpäin huivin päät ovat eriväriset kuin "lenkki", jonka läpi nuo päät tulevat. 
Tällainen huivi on helppo tehdä vaikka joulupukin konttiin, onnistuu varmasti aloittelevaltakin neulojalta. Neuloin huivin Drops designin Big Merino -langasta seitsemän millin pyöröpuikoilla. Kaulahuivia tehdessä lankavalinta on mielestäni oleellinen, koska huivi tulee suoraan ihoa vasten. Eli kaikki vähänkään karhea ja kutittava täytyy jättää kaupan hyllylle. Eri asia tietenkin on huivit, joita käytetään takin päällä. Ja tuo puikkokoko kantsii huivia neulottaessa valita hieman yläkanttiin, koska huivin pitää olla hyvin laskeutuva, eikä sen tarvitse olla erityisen tiivis tai tuulenpitävä. Ja tietenkin pari numeroa suositusta paksummat puikot on hyvä juttu myös sen kannalta, että huivi valmistuu paljon nopeammin.Huiviin meni kaksi mustaa ja kaksi harmaata kerää Big Merinoa. Huivi aloitetaan harmaalla, ja neulotaan yhden kerän verran ruutukuviota. Tämän jälkeen neulotaan mustalla kaksi kerää aina oikeaa, jonka jälkeen taas yksi kerä harmaata ruutukuviota.

Ohje:

1. Luo 7mm puikoille 28 silmukkaa.
2. Neulo 1. rivillä 4 oikein, 4 nurin, 4 oikein jne. 2. rivillä neulo  ensimmäinen silmukka oikein, 3 nurin, 4 oikein, 4 nurin jne. 
3. Toista 2. kohta

 Kun työssä on neljä riviä, on yksi ruuturivi valmis. Eli seitsemän ruutua, jotka ovat sekä leveydeltään että korkeudeltaan neljä silmukkaa per ruutu. Aloita rivi aina oikealla silmukalla, jotta huivin reunasta tulee tasainen.

4. Neulo yksi oikein, 3 nurin, 4 oikein, 4 nurin jne. rivin loppuun saakka. Seuraavalla rivillä 4 oikein, 4 nurin jne. 
5. Toista kohta 4.

Tämän jälkeen huivin kuvio on näkyvillä, eli shakkiruudukkoa muistuttava kuvio. Toista kohtia 2-3 ja 4-5 kunnes yksi kerä harmaata on lopussa. Lopeta kokonaiseen neljän rivin ruudukkoon, jotta kuvio pysyy ehjänä. 

6. Ota musta lanka kehiin, ja neulo ainaoikeaa eli aina vain oikeita silmukoita kahden kerän verran.
7. Ota harmaa kerä, ja neulo yksi rivi ainaoikeaa.
8. Toista kohtia 2-3 ja 4-5 kunnes toinen harmaa kerä on lopussa, ja ruudukko on samankokoinen kuin ensimmäinen harmaa pätkä.Päättele silmukat seuraavasti: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta puikolle, neulo 1 oikein, nosta kauempana puikolla oleva silmukka etummaisen silmukan yli pois puikolta. Neulo 1 oikein, nosta toinen silmukka ensimmäisen yli puikolta. Jatka kunnes silmukat loppuu. :) Vedä lanka viimeisen silmukan läpi, ja päättele kaikki langat. Höyrytä valmis työ silitysraudalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti