keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Pipo päähän - virkkausohje

Miten ne pipot onkin aina hukassa tai väärän kokoisia tai väärän mallisia pieneen päähän? Päätinpä ryhtyä toimeen ja virkata pipon vajaa vuoden ikäiselle neidille.

Ostin ihanan pehmeää lankaa, Dropsin Big Merinoa, ja kaivelin pussukastani 4,5mm virkkuukoukun. Tein aloitussilmukan (=vetosilmukka), jonka ympärille virkkasin viisi kiinteää silmukkaa. Jatkoin suoraan seuraavalle kierrokselle, eli virkkasin pipon spiraalina, jolloin kerrosten vaihtumisia ei tule näkyviin. Toisella kierroksella virkkasin jokaiseen kiinteään silmukkaan kaksi silmukkaa, jolloin silmukkamäärä kasvaa kymmeneen. Kolmannella kierroksella virkkasin joka toiseen silmukkaan kaksi silmukkaa (=15 s). Tästä eteenpäin lisäykset tehdään aina edellisen kierroksen lisäyskohtien toiseen silmukkaan. Näin ollen lisäykset tulevat aina samaan kohtaan ja pipon mallista tulee siisti. Lisäilin silmukoita kunnes niitä oli 80. Tämän pipon käyttäjän päänympärys on 46cm. Jos tekisin pipon itselleni, tekisin noin 100 silmukkaa.Viidellä aloitussilmukalla tehtynä piposta tulee hieman hiippalakkimainen. Jos haluaa tehdä pipon yläosasta tasaisemman niin kannattaa aloittaa kuudella silmukalla, ja lisätä aina kuusi silmukkaa per kierros niin pipon päälaesta tulee "lätty". Tällöin silmukoita tulee toisella kierroksella 12, kolmannella 18 jne.

Kun sopiva silmukkamäärä on saavutettu, jatketaan virkkaamalla kiinteitä silmukoita spiraalina niin kauan kunnes pipon korkeus on sopiva. Niin helppoa, että kaikki varmasti osaa. 

Jos haluat jämäkän pipon, joka pitää muotonsa ja vähän tuultakin, valitse suositeltua pienempi koukku. Jos taas haluat rennomman lörppäpipon niin valitse langan suositusta hieman isompi koukku. Muista tarkistaa myös silmukoiden määrä langan ja koukun mukaan. Eli mitä paksumpi lanka ja/tai koukku, sitä vähemmän silmukoita ja päin vastoin.

Mullahan lähti tämä projekti ihan lapasesta. Päätin virkata pipon takaosaa vähän pidemmäksi että suojaa niskaakin. Ja kaventaa vähän sieltä takaa, että pipo istuu hyvin takaraivoon alapuoleltakin. Ja sitten piti tehdä korvaläpätkin. Ja solmimisnauhat. Ja kukkakoriste.


Kukkakoristetta varten virkkasin pitkän pitsinauhan. Ohje kuuluu näin: virkkaa 112 silmukkaa. Virkkaa yksi pylväs kolmanteen ketjusilmukkaan, ja siitä eteenpäin pylväitä jokaiseen ketjusilmukkaan. Toinen kerros: virkkaa viisi ketjusilmukkaa, ja tee piilosilmukka (tai kiinteä silmukka) viidenteen pylvääseen. Jatka näin pylväsrivin loppuun saakka. Kolmas kerros: virkkaa jokaiseen viiden ketjusilmukan lenkkiin viisi pylvästä, ja pylväsryhmän jälkeen aina piilosilmukka (tai kiinteä silmukka) siihen kohtaan missä edellisen kierroksen ketjusilmukkalenkit kiinnittyvät ensimmäiseen kerrokseen. 


Käärin nauhan kukan muotoon rullaksi, ja kiinnitin parsinneulalla ja samalla langalla sieltä täältä niin, että kukka pysyy kasassa. Sitten vain kukka pistoilla kiinni pipoon. Solmimisnauhat tein niin, että kiinnitin kolme langanpätkää korvaläppiin, ja letitin langat nauhaksi. Valmista tuli! Pipo on kiitollinen virkkuu, koska se valmistuu melko nopeasti, ja tulee varmasti käyttöön. Tuo alussa kerrottu pipon ohje on aivan perusohje, jota voi sitten taitojen ja kiinnostuksen mukaan muokata mielin määrin. Joskus voi joutua vähän purkamaan jos huomaa, että on tehnyt liikaa tai liian vähän silmukoita, mutta ei kannata harmitella sitä, sillä matka on tärkeämpi kuin määränpää, virkkaamisessakin. :)


1 kommentti:

  1. Aivan mieletön! Ihana tuo väri yhdistelmä!
    Mä haluun ja tuommosen:)

    VastaaPoista